Nagyvilág

2010.08.19. 19:46

Nincs fegyelmi eljárás a félresikerült kunduzi légiocsapást elrendelő német ezredes ellen

<p>A német hadsereg csütörtökön bejelentette, hogy nem indítanak fegyelmi eljárást az ellen az ezredes ellen, aki tavaly szeptemberben elrendelte a több tucatnyi civil halottal járó kunduzi légicsapást.</p>

A tálibok által elrabolt benzinszállítók lebombázása miatt lemondott az akkori német védelmi miniszter, és a német vezérkari főnöknek is távoznia kellett.

A német hadsereg vizsgálata arra az eredményre jutott, hogy George Klein ezredes cselekedetei megfeleltek a nemzetközi törvényeknek - közölte a német hadsereg. A német ügyészség áprilisban döntött úgy, hogy nem indítanak büntetőjogi eljárást a német ezredes ellen a 2009. szeptember negyedikén történt légicsapással kapcsolatban.

A NATO gépei az Afganisztán északi részén található Kunduz közelében bombáztak le két benzinszállító teherautót, amelyeket a tálibok raboltak el. A járművek egy folyón való átkelés közben elakadtak, és helyiek közlése szerint több közelben lakó falusi is odament fejteni az üzemanyagot, és ekkor érte őket a légicsapás.

A NATO kezdetben azt közölte, hogy 140-en haltak meg, köztük több tucat civil. Később aztán a német védelmi minisztérium 91-ben jelölte meg a halálos áldozatok számát, az viszont nem derült ki, hogy volt-e köztük fegyveres is. A tragikus tévedés után lemondott az akkori német védelmi miniszter, a vezérkari főnököt pedig felmentették.

A német védelmi minisztérium az előző héten jelentette be, hogy összesen 430 ezer dollárt (93 millió forint) fizetnek ki az áldozatok hozzátartozóiknak. A minisztérium közlése szerint a családonkénti ötezer dollár nem jogi értelemben vett kártérítés, hanem humanitárius segély.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!