Nagyvilág

2010.08.15. 08:29

Életbe lépett az orosz gabonaexport tilalom

<p>Vasárnap életbe lépett az orosz miniszterelnök által augusztus elején bejelentett gabonaexport tilalom. A hőség, szárazság és tűzvészek miatt Oroszországban idén a tavalyi termés kevesebb, mint kétharmadával számolnak.</p>

Vlagyimir Putyin miniszterelnök szerint elképzelhető, hogy az idén mindössze 60 millió tonnányi gabonát termelnek, ez körülbelül 20 millió tonnával kevesebb, mint amennyire az országnak a saját ellátásához szüksége van. Az export-tilalom várhatóan az év végéig, de októberig biztosan életben marad, ekkor tárgyalnak majd újra róla.

A tilalom időtartamának kérdésében nem egységes az orosz vezetés. Miközben Dmitrij Medvegyev államfő arról beszélt, hogy azt még az év vége előtt feloldják, Putyin kormányfő szerint a korlátozás akár a jövő évre is átnyúlhat.

Oroszország a világ egyik legnagyobb búza, árpa és rozstermesztője, amely tavaly gabonatermékei egynegyedét exportálta. A BBC által megkérdezett elemzők szerint az orosz tilalom rövid távon az árak emelkedéséhez vezethet, hosszú távon azonban újra csökkenhet a búzaár, mert a világ legnagyobb exportőrénél, az Egyesült Államokban rekordtermésre számítanak.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!