Nagyvilág

2010.08.02. 12:47

Kisbolygó pusztíthatja el a Föld egy részét

<p>A kisbolygóval való ütközés több országot radírozna le a Föld színéről.</p>

1999-ben fedezték fel és spanyol kutatók azóta követik figyelemmel az RQ36 jelű kisbolygót, aminek jövőbeni mozgását számítva valószínűsíthető egy Földbe való becsapódás lehetősége. Ennek dátumát 2182-re becsülik, és jelenleg egy az ezerhez az esélye az ütközés bekövetkeztének. Bár ez csekély aránynak tűnik, ez az eddigi legnagyobb valószínűségű becsapódás, amit előre jeleztek. Az eddig legnagyobb valószínűségű találkozásként nyilvántartott Apophis nevű aszteroida esetében az esélye 1 a 250 ezerhez, vagyis sokkal kisebb.

Az égitest mozgását figyelve és megbecsülve a tudósok úgy látják, 2060-ig elkerüli bolygónkat az egyébként közi kisbolygó, de ez után megnő az esélye, hogy az égitest pályája keresztezi a Földét. Az RQ36 átmérője 560 méter, vagyis nem okozna világvégét ha több mint 160 év múlva mégis becsapódna, de több országot tarolna le az aszteroida, a lökéshullám nyomán pedig hatalmas szökőárak jönnének létre.
- MON -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!