Nagyvilág

2010.08.15. 13:19

Izrael lebontja az első palesztinokat elzáró falat

<p>Izraeli katonák megkezdték vasárnap a lebontását annak falnak, amelyet kilenc évvel ezelőtt húztak fel a kelet-jeruzsálemi Gilo városrész körül, hogy az ott élő zsidó lakosságot megvédjék a palesztinok támadásaitól.</p>

Az építményt - amely a későbbi, Ciszjordániát átszelő több száz kilométer hosszú elválasztó fal elődje - most azért bontják le, mert a területen évek óta teljes a nyugalom. A művelet várhatóan két hétig tart majd.

A két méter magas betonfalat 2001-ben emelték több száz méter hosszan Gilo déli csücskénél, miután a második intifáda idején a ciszjordániai Beit Jalaból palesztin fegyveresek lőtték zsidó szomszédaikat. A négyutcányi védőfal, amelyet azóta falfirkákkal "díszítettek", mára a palesztinok felkelésének egyik szimbólumává vált. Ez volt az első ilyen jellegű építmény Izrael területén.

Azóta azonban több falat is építettek, amelynek célja a zsidó telepesek megvédése. A legnagyobb ilyen a több száz kilométer hosszan elnyúló "elválasztó fal" amelynek építését a nemzetközi joggal ellentétesnek ítélte meg Hágai Nemzetközi Bíróság, és amely több helyen is belenyúlik Ciszjordánia palesztinok által ellenőrzött területeire is. Ennek a falnak egy része épp Beit Jalla körül húzódik, közel a most elbontandó falhoz

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!