Nagyvilág

2010.08.27. 06:46

CHILEI BÁNYA - Magyar geológus is segített a kutatásban

<p>Egy magyar geológus, Gönczi István is segített Chilében, a beomlott bányában rekedt vájárok felkutatásában.</p>

A magyar férfi és felesége egy a szerencsétlenség helyszínétől 40 kilométerre fekvő másik bányában dolgozik, ahol a katasztrófa hírére azonnal segítséget ajánlottak és geológusaik a beomlott bányához siettek - adta hírül az RTL Klub Fókusz című műsora.

Gönczi István egy rézbánya számítógépes részlegét vezeti Chilében, felesége a fúrásokat ellenőrzi. A katasztrófa helyszínén műszereikkel abban tudtak segíteni, hogy a felszínről indított fúrások a nagy távolság ellenére eltalálják azt az üreget, amelyben a 33 bányász bentrekedt. Így a magyar geológusnak is köszönhető, hogy sikerült felvenni a kapcsolatot a vájárokkal, akiket jelenleg is egy 700 ezer tonnás földréteg zár el a külvilágtól.

Gönczi István a Fókusznak azt mondta, hogy a bányászok a megnyitott furaton keresztül felküldött kapszulában elhelyezett üzenetben közölték, hogy mind jól vannak. Első kérésük az volt, hogy küldjenek nekik fogkeféket. Gönczi szerint, amikor sikerült megtalálni a bányászokat és kiderült, hogy életben vannak, Chilében olyan öröm tört ki az emberek között, amilyet még sosem tapasztalt. Abban ugyanis, hogy a föld alatt rekedt bányászok életben vannak, már a mentőegységek sem igazán bíztak.

Mint ismert, a 33 férfi augusztus elején rekedt a mélyben, amikor a chilei fővárostól 725 kilométerre, északra levő Copiapo településen található San Jose bánya főalagútja beomlott. A bányászokra 17 nap elteltével, vasárnap találtak rá. Három nappal megtalálásuk után, szerdán megmondták a bányaomlás miatt föld alatt rekedt chilei bányászoknak, hogy csak hónapok múlva tudják felszínre hozni őket. Az augusztus 5-e óta 700 méteres mélységben levő vájárok nyugodtan reagáltak a hírre, amelyet mostanáig azért nem közöltek velük, mert féltek annak pszichikai hatásától. A dél-amerikai ország hatóságai mindent megtesznek, hogy megkönnyítsék a bányászok számára a hosszú várakozási időszakot. Speciális edzési és rekreációs programot alakítanak ki számukra. Ehhez az amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) szakembereinek segítségét is kérték.
- Független Hírügynökség 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!