Nagyvilág

2010.08.10. 14:11

Bezárnak és lerombolnak több mint ezer mecsetet Marokkóban

<p>Több mint ezer mecsetet zárnak be, és nagy többségüket le is bontják a következő időszakban Marokkóban, annyira rossz állapotban vannak - közölte kedden az észak-afrikai ország vallásügyi minisztériuma.</p>

A bejelentés egyik előzménye az, hogy februárban 41 ember halt meg, amikor összeomlott egy minaret.

A vallásügyi minisztérium közleménye szerint több 19 ezer 200 mecsetet vizsgáltak át az elmúlt hónapokban és 1256 bezárása elkerülhetetlen. További 416 mecset is veszélyesnek nyilvánítottak, de ezeket csak részlegesen zárják be. A közlemény szerint több száz, omladozó mecsetet lerombolnak, és 513 újat építenek.

Ez év februárjában a turisták által is kedvelt Meknes városának egyik történelmi minaretje omlott össze, pont akkor, amikor a pénteki imára gyülekeztek az emberek. 41-en haltak meg, a sebesültek száma meghaladta a hetvenet. A történtek után maga a király rendelte el az ország összes mecsetjének vizsgálatát. Marokkóban csaknem 48 ezer mecsetet tartanak számon.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!