Nagyvilág

2010.08.26. 08:36

A túszejtő és a kommandósok fegyvereit is vizsgálják Manilában

<p>Ballisztikai vizsgálatot kezdett a Fülöp-szigetek rendőrsége, hogy kiderítsék a biztonsági erők fegyverei vagy a túszejtő lőtte-e ki azokat a töltényeket, amelyek megöltek nyolc hongkongi turistát hétfőn Manilában - közölték a hatóságok csütörtökön.</p>

A turisták buszát egy volt rendőr térítette el. A 10 órán át tartó túszdráma után, a Fülöp-szigetek elnöke és a rendőrség is elismerte, hogy a biztonsági erők súlyos hibái is hozzájárultak ahhoz, hogy az ex-rendőr akciója tragédiába torkollott. Szerdán felfüggesztették állásából a buszt végül megrohamozó kommandós egységek négy tagját, Manila rendőrfőnökét szabadságolták.

A rohamrendőrök által használt 200 fegyvert, és a támadó M16-os puskáját, illetve 45-ös kaliberű kézifegyverét is vizsgálják - mondta a fülöp-szigeteki rendőrség szóvivője a francia hírügynökségnek. A ballisztikai vizsgálat is része annak az átfogó nyomozásnak, amelynek célja kideríteni, hogy a rendőrség és a kormányszervek hol hibáztak, és miért ért véget nyolc turista halálával a túszejtés.

Rolando Mendoza azért rabolt el egy buszt, mert el akarta érni, hogy vegyék vissza a rendőrséghez, ahonnan szerinte koholt vádak alapján távolították el. A turisták egy részét elengedte, amikor azonban a kommandósok megpróbálták megrohamozni a buszt, lövöldözni kezdett, foglyait védőpajzsként használta. A rohamrendőrök végül csak egy órával később jutottak fel a járműre, és lőtték le a Mendozát.

Az ügyben két egymástól független vizsgálat is indult a Fülöp-szigeteken, egyiket egy kormányközi bizottság, másikat a szenátus irányítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!