Nagyvilág

2010.08.28. 10:52

A halál háza: itt végzik ki a halálra ítélteket – Képek!

<p>Megnyitották a kivégzőkamrába vezető ajtót, és megmutatták az a piros jelet, ahova a halálra ítéltek állnak, mielőtt hurok kerül a fejükre.</p>

A kivégzőkamrába vezető út meglepően tiszta, steril, s ha nem tudnánk, hol vagyunk, azt gondolnánk, hogy egy rideg, puritán irodaházba tévedtünk be. A helyszín egyébként Tokio, ahol komoly tiltakozások mellet, de megnyitották a sajtó számár a halál házaként is nevezett kivégzőhelyiséget, azt ahol legutóbb egy hónappal ezelőtt akasztottak fel bírósági ítélet alapján két gyilkost:  Kazuo Shinozawa-t (59) és Hidenori Ogata-t (33). Az Európai Unió ezt követően felszólította a szigetországot, azonnal hirdessen moratóriumot a halálbüntetésre. Míg Keiko Chiba igazságügyi miniszter - a halálbüntetés ismert ellenzője –úgy nyilatkozott, szükségesnek véli a halálbüntetés kérdésének átgondolását, ezért egy kijelölt csoport széleskörű vitát folytat az ügyről. Ennek részeként először nyerhetett a sajtó bepillantást a hálál házába.

A kivégzőkamra egy faberakásos, kék függönyös helyiségből nyílik, onnan, ahol egy Buddha-szobor előtt egy utolsó imát mormolhat el a halálba induló. A fegyenceket itt viszik végig megbilincselve. Maga a kivégzőhelyiség szintén egyszerű, de modern. A falat itt is faborítás fedi, viszont itt a földön kiált az a pirossal fesztett négyzet, ahova a halálra ítéltnek kell állnia, egyenesen a csapóajtóra, miután bekötötték a szemét. Pontosan a csapóajtó felett a mennyezeten egy egyszerű csiga látható erősen a falba rögzítve, ide került az akasztáshoz használt kötél. Szemben üvegfal, mögüle nézhetik meg a tanúk az akasztást. Ezen kívül van még egy kis szoba minimál berendezéssel, ahol a halálra ítélt, ha akar,  találkozhat egy pappal a kivégzés előtt, hogy meggyónja bűneit.  Jelenleg 107 fogvatartott van a siralomházban.

Nézze meg a képeket >>>

Eltekintve az Egyesült Államoktól, Japán az egyetlen fejlett ipari demokrácia, mely még alkalmazza a halálbüntetést. Egy kormányzati felmérés szerint a lakosság többségét ez cseppet sem zavarja, 85%-uk támogatja ezt az eljárást.
- MON -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!