Nagyvilág

2010.08.03. 13:31

15 év börtönt kapott az Interpol volt, dél-afrikai elnöke

<p>15 év börtönre ítélte kedden egy johannesburgi bíróság a volt dél-afrikai rendőrfőnököt, aki korábban az Interpol elnöke is volt. Jackie Selebi a vád szerint kenőpénzt fogadott el a szervezett bűnözéstől.</p>

Ítélete meghozatala előtt Meyer Joffe bíró azt mondta, hogy Selebi "rendre hazugságokkal próbált kimosakodni, és a viselkedése szégyenletes volt, amikor a tanúk padján kellett vallomást tennie". A bíró úgy fogalmazott, hogy a per során a 60 éves férfi egyetlen pillanatig sem mutatott bűnbánatot. "A vádlott a tények meghamisításával próbált kibúvókat találni, hogy megússza tettének következményét" - mondta a bíró.

Selebi 2008 elején volt kénytelen távozni a dél-afrikai rendőrség éléről. Az Interpol éléről azután mondott le, hogy hazájában korrupció miatt vád alá helyezték. A volt rendőri vezető bűnösségét július 2-án mondta ki az esküdtszék, a bíró pedig később mondta ki ítéletét az angolszász jogszokásra épülő dél-afrikai igazságszolgáltatásnak megfelelően.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!