Nagyvilág

2010.07.02. 12:45

Világszerte egyre több nő vesz részt a szervezett bűnözésben

<p>Egyre több nő vesz részt a szervezett bűnözésben - ez derül ki a "Gangs, Groups and Guns" címmel nyilvánosságra hozott ENSZ tanulmányból.</p>

Többségük viszont nem saját akaratából csatlakozik, hanem gyakran családi kényszer miatt. Főként fegyver- és drogcsempészi feladataik vannak.

Az ELTE Társadalomtudományi Karának hírlevelében közzétett friss ENSZ tanulmány szerint egyre több nő lesz tagja szervezett bűnözői bandáknak. A becslések alapján az elmúlt években megötszöröződött a nők aránya a gengszter-szervezetekben és jelenleg körülbelül 660 ezer a szervezettként bűnöző nők száma. Feladataik azért különböznek a férfiakétól. A nők kevésbe vesznek részt fegyveres, erőszakos akciókban, elsősorban "téglaként" és fegyver-, drogcsempészként számítanak rájuk. Az is jellemző, hogy többségük nem saját akaratából csatlakozik a bűnszervezetekhez, a bűnözői életmódot legtöbb esetben családi kényszerből vagy egy szexuális bűncselekmény miatti trauma okán választják. A kutatásból az is kiderül, hogy a koedukált bandákban gyakran alárendelt helyzetben élik mindennapjaikat és férfi társaik nem egyszer kényszerítik őket szexuális szolgáltatásra is.

Elvétve előfordul kifejezetten csak nőkből álló bűnbanda is, ilyen a New York-i illetőségű "Latin Queens".

A tanulmány arra is rámutat, hogy a nemzetközi bűnbandák egyre több fegyvert birtokolnak. Becslések szerint a világ 875 millió fegyveréből 1,2 és 1,4 millió a szervezett bűnözői körök tulajdonában van.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!