Nagyvilág

2010.07.13. 17:15

Svájci filmesek a Polanski-ügyről: mi tartott eddig?

<p>Kedden a svájci független filmesek üdvözölték azt a döntést, hogy Bern nem adja ki a gyermekmolesztálással vádolt lengyel származású francia Oscar-díjas rendezőt, Roman Polanskit az Egyesült Államoknak, ugyanakkor értetlenségüknek adtak hangot, hogy miért tartott a döntéshozatal ilyen sokáig.</p>

Szerintük az igazságügyi tárca indoklásában szereplő vizsgálatot sokkal gyorsabban is el lehetett volna végezni, sőt, a filmes tavalyi letartóztatása előtt szükség lett volna erre szerintük. A filmesek szerint a 76 éves rendező letartóztatása komoly lépés volt, amelynek "drasztikus következményei vannak Roman  Polanskira, a filmiparra és Svájc nemzetközi megítélésére nézve is." Kiemelték, hogy a "filmfesztiválok nem szolgálhatnak csapdaként a művészeknek."

A svájci hatóságok hétfőn bejelentették: nem adják ki az Egyesült Államoknak az Oscar-díjas rendezőt, Roman  Polanskit. A lengyel származású francia filmest egy több mint 30 éves gyermekmolesztálási ügyben szeretnék Los Angelesben ismét bíróság elé állítani. Polanski tavaly óta van svájci házi őrizetben. A berni igazságügyi miniszter kijelentette: a 76 éves rendező ellen hozott "szabadság-korlátozási előírásokat" visszavonták. Ennek értelmében Polanski elhagyhatja svájci házát, és az országból is távozhat. A döntés ellen Amerika nem fellebbezhet.

Eveline Widmer-Schlumpf miniszter a döntés hátteréről szólva kiemelte: az alapos vizsgálatok ellenére nem zárható ki teljes bizonyossággal, hogy az Oscar-díjas rendező nem töltötte-e már le büntetését az ügyben. Emellett a lehetséges kiadatási kérelmi hibák is szerepet játszottak a teljesítés megtagadásában. Az Egyesült Államok hétfőn "csalódottságának" adott hangot, hogy nem adják ki Polanskit.

- Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!