Nagyvilág

2010.07.17. 13:35

Súlyos zavargások Grenoble-ban - megismétlődött 2005 forró ősze

<p>A 2005 őszi zavargásokhoz hasonló események történtek szombatra virradóra, Grenoble-ban. Az AFP jelentése szerint fiatalok autókat és üzleteket gyújtottak fel a Franciaország délkeleti részén fekvő városban.</p>

Az ügy előzménye, hogy egy nappal korábban egy rendőr agyonlőtt egy fiatal férfit, akiről azt gyanította, hogy kirabolt egy kaszinót.

A hatóságok közlése szerint a megvadult fiatalok 50-60 autót gyújtottak fel, és lángba borítottak több üzletet, valamint egy munkagépet. A rendőrség azt közölte, hogy egy 17 és egy 18 éves fiatalt vettek őrizetbe eddig. A zavargások hírére a délkelet-franciaországi városba utazott, Brice Hortefeux belügyminiszter.

A zavargások állítólag a 27 éves Karim Boudouda búcsúszertartása után kezdődtek. A férfit egy nappal korábban lőtte le egy rendőr, aki azt gyanították róla, hogy kirabolta a Grenoble közelében lévő Uriage-les-Bains kaszinóját. Pénteken éjszaka nagyjából 30 fiatal jelent meg Grenoble munkások lakta kerületének egyik utcáján, majd baseball ütőkkel és vasrudakkal megtámadtak egy villamost, az utasokat és a vezetőt leszállásra kényszerítették, aztán szétverték a járművet.

A közelben tartózkodó rendőrök megpróbálták megvédeni az utasokat, mire a fiatalok elkezdtek gyújtogatni. A hatóságok szerint rátámadtak a rendőrökre is, akik ekkor már nagyszámban voltak a helyszínen, és könnygázt vetettek be. A grenoble-i rendőrség szerint pénteken éjfél után az egyik fiatal rálőtt egy rendőrre, aki négy lövéssel válaszolt. Brigette Jullien rendőrségi szóvivő azt mondta, hogy a golyók célt tévesztettek, és senki nem sérült meg.

A rend csak szombaton reggelre állt helyre a város La Villeneuve nevű körzetében. Az SGP-FO nevű rendőrszakszervezet szerint az elmúlt hónapokban több erőszakos eset történt, és a feszültség csak nőtt a városban. Az nem tudni, hogy a lelőtt 27 éves férfi rabolta-e ki a kaszinót. A rendőrség azt állítja, hogy volt egy társa, aki elmenekült, de hátrahagyta a kocsiját, amiben több tízezer eurót találtak.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!