Nagyvilág

2010.07.12. 22:15

Polanski hálás a támogatóinak

<p>Az Egyesült Államok hétfőn "csalódottságának" adott hangot, amiért Svájc nem adja ki neki az Oscar-díjas Roman Polanski filmrendezőt.</p>

A külügyi szóvivő azt közölte, hogy nem hagyják annyiban és tovább keresik az igazságot. A lengyel származású francia filmest egy több mint 30 évvel ezelőtti gyermekmolesztálási ügyben szeretnék Los Angelesben ismét bíróság elé állítani. Polanski tavaly óta van svájci házi őrizetben. A berni igazságügyi tárca hétfőn döntött arról, hogy nem adják ki a rendezőt Amerikának. A svájci döntés ellen Amerika nem fellebbezhet.

Polanski hétfőn, ügyvédén kersztül, közleményt adott ki, amelyben hálás köszönetet mondott támogatóinak. Azt is elszögezte, hogy minderről személyesen nem kíván már beszélni. Polanski ki nem adatását egyébként Lengyelország és Franciaország is üdvözölte. A filmes felesége is örömének adott hangot, miszerint "véget ért végre a rémálom."

Az Oscar-díjas filmes eddig svájci házi őrizetben volt. Kiadatását azért kérte egy kaliforniai bíróság, mert 33 ével ezelőtt egy akkor 13 éves lánnyal, vagyis kiskorúval létesített büntetendő szexuális kapcsolatot, majd elhagyta az országot. A lengyel származású, Franciaországban élő rendezőt az óta körözik az amerikai hatóságok, amelyek tavaly októberben kérték Polanski kiadatását Svájctól. A filmes egy filmszemlére érkezett, amikor őrizetbe vették.

Egy Los Angeles-i bíró januárban elutasította Polanski kérvényét, hogy a távollétében ítélkezzenek felette, ügyvédei ezután fellebbezést nyújtottak be. Polanskit tavaly szeptember végén vették őrizetbe, miután megérkezett a zürichi filmfesztiválra. A 76 éves filmrendező december elejéig előzetesben volt, majd négy és fél millió frankos (940 millió forint) óvadék ellenében házi őrizetbe helyezték. A rendezőnek az egyik elegáns síközpontban van háza. A filmesnek elvették útlevelét, és elektromos nyomkövetőt kellett vi

Most a 76 éves filmes ellen hozott "szabadság-korlátozási előírásokat" visszavonták. Ennek értelmében Polanski elhagyhatja svájci házát, és az országból is távozhat. Nem sokkal a kihirdetés után Polanski el is hagyta az üdülőházát.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!