Nagyvilág

2010.07.10. 14:30

Névtelen csoport vállalta a görög miniszter elleni merényletet

<p>Titokzatos, egyelőre névtelen csoport vállalta a felelősséget a júniusi athéni bombamerényletért, amelyben meghalt a görög közrendészeti miniszter biztonsági főnöke.</p>

A csoport az Eleftherotypia című napilapnak küldött szombati levelében azt állította: a csomagbombás támadás célja az volt, hogy megöljék magát Mihalisz Krisszohoidisz minisztert.

A levélben a csoport részletesen leírta a minisztériumi épületbe eljuttatott robbanószerkezetet, és azt állította, hogy azért támadták meg a minisztert, mert "elnyomó akciókkal" lép fel azok ellen, akik "elutasítják az emberek elleni offenzívát". A magát újonnan alakultként megnevező csoport azt is közölte, hogy a nevüket majd később hozzák nyilvánosságra.

A közrendészeti minisztérium és az athéni rendőrség központi épületében június 24-én este robbant egy csomagba rejtett pokolgép. A rendőrség által "nagyon erősnek" minősített detonáció mindössze néhány méterre volt Mihalisz Krisszohoidisz miniszter hetedik emeleti irodájától. A politikus a helyszínen tartózkodott ugyan a robbanás idején, de nem esett bántódása. Életét vesztette azonban a miniszter biztonsági főnöke.

A megszorító intézkedések miatti utcai tüntetésekkel küzdő görög miniszterelnök terrorista akciónak nevezte a támadást. A rendőrség ugyanakkor egyelőre nem gyanúsított meg egyetlen csoportot sem a merénylettel kapcsolatban.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!