Nagyvilág

2010.07.15. 18:10

Német közreműködéssel épül meg az orosz Szilícium-völgy

<p>Több milliárd eurós orosz-német szerződéseket írtak alá csütörtökön az orosz államfő és vendége, a német kancellár jelenlétében. A szerződések legfontosabb eleme az "orosz Szilícium-völgy" megépítése.</p>

Dmitrij  Medvegyev és Angela  Merkel az új üzleti megállapodásokkal még szorosabbra vonta a Moszkva és Berlin közötti kapcsolatokat.

A szerződések részeként a német Siemens vonatokat és szélerőműveket szállít Oroszországnak. 22 oroszországi vasútvonalat modernizálnak 2026-ig az orosz állami vasúttársasággal, és az elkövetkező tíz évben 240 regionális vasutat hoznak létre.

Ezeken kívül a Siemens részt vesz orosz vállalatokkal és bankokkal közösen a Moszkva melletti szkolkovói orosz Szilícium-völgy kiépítésében is. Itt lesz Oroszországban, a legmodernebb technológiák innovációs központját állítják fel Szkolkovóban. Erről július elején törvényt alkotott az orosz parlament.

A Moszkva megyei Szilícium-völgy feladata lesz, hogy a különböző országok üzletembereinek és tudósainak erőfeszítései révén áttérjen az orosz gazdaság az innovációs fejlődés útjára. Szkolkovóra az orosz kormány öt és fél milliárd dollárnak megfelelő rubelt szán első lépésként.

Medvegyev
azt mondta újságíróknak, miután tárgyalt Merkellel az urali Jekatyerinburgban, hogy "a megállapodások a két ország stratégia partnerségének alapvető bizonyítékai". Válaszában a német kancellár a keresztnevén szólította az orosz államfőt. Merkel azt mondta: "az orosz gazdaság változatossá tétele a fő cél, és ennek érdekében kell szélesebb alapra helyezni az orosz-német együttműködéssel összhangban". A német kancellár megemlítette beszédében, hogy már most hatezer német cég tevékenykedik Oroszországban.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!