Nagyvilág

2010.07.26. 14:56

Nem akar EU-tag lenni a norvégok nagy többsége

<p>A norvégok nagy többsége ellenzi országuk csatlakozását az Európai Unióhoz. Ez derült ki egy hétfőn közzétett felmérésből, amely szerint az EU-val szembeni ellenérzések minden párt támogatói esetében erősek, még azok esetében is, amelyek euro-szimpatizánsoknak mondják magukat.</p>

A felmérés szerint a norvégok 66,3 százaléka elutasítja Norvégia esetleges belépését az Európai Unióba, 24,6 százaléka támogatná azt, 9,1 százalék pedig azt mondta, hogy nem tud dönteni. A Norstat nevű intézet vizsgálatának eredményét az állami média, az NRK hozta nyilvánosságra.

A felmérés azt mutatja, hogy az olajipara révén gazdaggá vált észak-európai országban nőtt az EU-val szembeni fenntartás az elmúlt hónapokban. Májusban még csak 55 százalék fejezte ki nemtetszését az Európai Unióval szemben. A vizsgálat szerint a norvégoknak főleg az európai adósságválság és az EU tagállamai közötti feszültségek miatt vannak ellenérzéseik.

A mostani felmérés szerint még az EU-szimpatizáns konzervatívok támogatói között is erősek az ellenérzések. 50 százalékuk utasítja el az esetleges norvég EU-tagságot, és csak 42 százalékuk helyeselné azt. Ine Eriksen Söreide, a párt egyik meghatározó politikusa, az eredmény kapcsán azt mondta: pártja továbbra is azon munkálkodik, hogy az ország egy nap tag legyen.

A jelenlegi balközép kormánykoalíció vezető ereje, a hagyományosan EU-szimpatizáns Munkáspárt hívei között is nagy többségben vannak azok, akik nemet mondanak a tagságra az Európai Unióban. A felmérés szerint 63 százalékuk vélekedik így.

Norvégiában 1972-ben és 1994-ben volt népszavazás az esetleges EU-tagságról, és mindkétszer meghatározó többséggel győztek az ellenzők. A jelenlegi kormány azt közölte, hogy mandátumának 2013-as lejártáig nem fog új vitát kezdeni a kérdésről.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!