Nagyvilág

2010.07.29. 11:27

MEXIKÓI-ÖBÖL: Az első perek a BP ellen

<p>Megkezdődnek a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa első perei csütörtökön. Az AFP értesülése szerint az április 20-án felrobbant, majd két nappal később elsüllyedt Deepwater Horizon nevű torony 11 munkásáldozatának hozzátartozói és a szennyezés miatt munkájukat elvesztő halászok indítják meg a várható perek sorát a BP ellen.</p>

Az első perek akkor indulnak, amikor minden jel szerint több hónapos kudarcok után végre sikerült elfojtania az olajömlést a brit cégnek az 1500 mélyre süllyedt sérült tornyon. Az első perekkel kapcsolatos meghallgatások Idaho államban kezdődnek. A szövetségi bíróságnak azt kell megvizsgálnia, hogy a csaknem 200 felperes által benyújtott igények helyt állóak-e. Erre nagyjából két hete van a bírónak.

A most elinduló eljárások éveket vehetnek igénybe, és további pereket indíthatnak el, miközben még nem tudni, hogy mi lesz a hosszú távú hatása az olajszennyeződésnek, amely az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb környezeti katasztrófáját okozta, nem beszélve a Mexikói-öböl mentén élők gazdasági kárairól.

A perek szereplője nem csak a BP lehet, bíróság elé citálhatják a felrobbant, majd elsüllyedt torony tulajdonosát, a Transocean-t, amely bérbe adta a Deepwater Horizont a BP-nek, és a Cameron International-t, amely a torony hibás kitörés-gátlóját készítette.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!