Nagyvilág

2010.07.29. 07:06

Kincstári szükséghelyzetet hirdetett ki Arnold Schwarzenegger

<p>Arnold Schwarzenegger bejelentette szerdán, hogy Kalifornia szövetségi állam legtöbb alkalmazottja havi három nap, fizetés nélküli szabadságot kénytelen kivenni, amíg az új költségvetés hatályba nem lép.</p>

A kormányzó szerint kincstári szükséghelyzetet van, mert az állam nem tud készpénzt átutalni időben.

Schwarzenegger szerint a 19 milliárd dollár költségvetési hiánnyal küszködő Kalifornia a fizetési összeomlás határán van, és augusztusban újabb krízis elé nézhet. "Nem volt más választásom, minthogy szabadságra küldjem az állami alkalmazottakat, amíg a törvényhozás el nem készül az új költségvetéssel" - közölte a kormányzó.

Schwarzenegger azt mondta, hogy Kalifornia rendkívüli intézkedéseket hozott eddig is. Például késleltetve kapták az iskolák és az önkormányzatok a pénzüket, de a válság ennek ellenére mélyül, mert nincs meg a 2010-2011-es költségvetés.

A jelenlegi helyzet szerint augusztustól havonta három pénteken nem dolgozik a legtöbb kaliforniai közalkalmazott, és fizetést nem kapnak erre a napra. Mindez addig tart, amíg el nem készül az új költségvetés és a pénzügyi szakértők azt nem mondják, hogy a spórolás kellő tartalékokat képezett.

A havi háromnapos fizetés nélküli szabadság nem vonatkozik a rendőrségre, a tűzoltóság és az erdészetre, valamint a pénzügyek legfontosabb szervezetére, az adóhivatalra. Schwarzenegger az év elején 12,4 milliárdos dollár elvonását javasolt az új költségvetésben, ezen túl pedig szükségesnek nevezte a szociális juttatások megnyirbálását is a július elsejével kezdődő fiskális évben. Az adóemelést határozottan elutasította.

Elemzők szerint a bajt az alkotmány azon passzusa okoz, amely kétharmados többséget ír elő a költségvetés jóváhagyásában és az adóemelésben. Ameddig ez így marad, addig Kalifornia újra és újra fizetési krízisekkel számolhat.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!