Nagyvilág

2010.07.13. 15:45

Iránban kiképzett fegyveresek akartak amerikai katonai bázisra támadni Irakban

<p>Irán által támogatott fegyveresek a közelmúltban a perzsa államban kaptak kiképzést, hogy segítsenek iraki amerikai katonai bázisok ellen indított támadásokban- jelentette ki egy magas rangú amerikai katona hétfőn Bagdadban.</p>

Ray  Odierno tábornok szerint egy szélsőséges siíta szervezet készült támadásra. Odierno azt mondta, hogy "az elmúlt hetekben jelentősen nőtt egy iráni támadás veszélye. Emiatt fokoztuk is a biztonsági intézkedéseket több bázisunkon is."

A tábornok szerint a Ketaib  Hallbollah szervezet áll a tervezett támadások mögött. Mint mondta: a fenyegetés állandó. Hogy pontosan mely bázist, vagy bázisokat érintette volna a fegyveresek akciója, azt Odierno nem mondta el. Szerinte az eset nem befolyásolja az amerikai csapatok kivonását Irakból. Szeptember 1-ig a csapatok nagyrésze távozik, és 50 ezer fős kiképző és tanácsadói testület marad az országban.

Elemzők szerint a siíta fegyveresek, Irán támogatásával egyre nagyobb befolyást szereznek Irakban, ahol négy hónappal a parlamenti választások után továbbra sincs kormánya az országnak.

- Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!