Nagyvilág

2010.07.09. 17:35

"Hazatért" az Amerikából kitoloncolt tíz orosz ügynök a hidegháborút idéző fogolycsere után

<p>Megérkezett pénteken Moszkvába az Egyesült Államokból kiutasított tíz orosz "kém". A rendkívüli helyzetek minisztériumának gépe Bécsből indult és Domogyedovo nemzetközi repülőtéren landolt.</p>

A járat indulása előtt a hidegháborút idéző fogolycsere helyszíne volt az osztrák főváros reptere. Az Egyesült Államokból kitoloncolt tíz oroszt négy Oroszországban bebörtönzött amerikai ügynökre cserélték ki a két ország képviselői, a régi időket idéző koreográfiával. A két gép egymás mellett állt le, majd kicserélték a tizeket a négyekkel, és negyedórával később a két repülő már fel is szállt.

Az orosz titkosszolgálat közleménye úgy említette az Amerikából kitoloncolt és kicserélt tíz ügynök érkezését Moszkvába, hogy "visszatértek hazájukba". A két ország közötti egyezség értelmében adott át Oroszország a Nyugatnak dolgozó négy ügynököt, akiket korábban bebörtönöztek.

Az alku keretében az oroszokat örökre kiutasították Amerikából. Az orosz ügynököket hivatalosan nem ítélték el kémkedésért az Egyesült Államokban. Eric Holder igazságügyi miniszter szerint egyikük sem szerzett meg és adott át Oroszországnak "minősített" információkat. Mint mondta: a kiutasítottak "úgy viselkedtek, mint egy idegen állam ügynökei." A bíróság mégsem ítélte el őket kémkedésért.

Az amerikai igazságügyi minisztérium múlt hétfőn jelentette be, hogy őrizetbe vettek tíz állítólagos orosz kémet, az FBI több mint tíz évig tartó nyomozása után. Az FBI szerint a gyanúsítottak orosz hírszerzési kiképzést kaptak, és hosszú távú küldetésen voltak, beépülve az amerikai társadalomba.

Az FBI szerint egyebek mellett Washington afganisztáni politikájáról, az iráni atomprogramról és fehér házi pletykákról kellett megtudniuk csak a belső politikai körök által ismert információkat. Az ügynek van egy 11. gyanúsítottja is. Ő az 54 éves Christopher Robert Metsos, akit a ciprusi hatóságok vettek őrizetbe, amikor a múlt héten egy Budapestre készülő repülőre akart felszállni Larnacában. Később 26 és fél ezer dolláros óvadék ellenében elengedték a férfit, aki ezután eltűnt, és azt gyanítják, hogy átment Ciprus török részére, amellyel nincs kiadatási egyezménye a görög Ciprusnak.

Az Oroszországban bebörtönzött és Bécsben kicserélt ügynökök elnöki kegyelemmel szabadultak. Dmitrij Medvegyev orosz elnök rendeletileg hagyta jóvá Igor Szutyagin, Szergej Szkripal, Gennagyij Vasziljenko és Alekszandr Zaporozsszkij kiengedését, miután azok kegyelemért folyamodtak hozzá, és elismerték bűnösségüket. Az amerikai igazságügyi minisztérium közlése szerint hármat közülük árulás és idegen hatalomnak végzett kémkedés miatt ítéltek hosszú börtönbüntetésre.

- Független Hírügynökség -


Kiutasították az Egyesült Államokból az orosz kémeket

fuggetlen | 2010.07.09 06:55
Helyi idő szerint csütörtök este elhagyta az Egyesült Államokat az a 10 ember, akiket azzal vádolnak, hogy Oroszországnak kémkedtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!