Nagyvilág

2010.07.30. 06:56

Börtön egy torontói férfinak, mert Iránnakpróbált tiltott terméket eladni

<p>Négy év három hónap börtönre ítélt egy kanadai bíróság egy torontói férfit, amiért megpróbált olyan terméket Iránba exportálni, amelyet nukleáris célokra is fel lehet használni, így tiltólistán szerepel.</p>

Az AFP pénteki tudósítása szerint Mahmoud Yadegari tavaly Dubaion át próbált a perzsa államba juttatni az ENSZ korlátozások alá eső nyomásátalakítót. Az ügyészség 6,5 év börtönt kért a férfira, a bíróság ezt enyhítette.

Yadegari egyébként Iránban született, de már 1988 óta él Kanadában. Tavaly áprilisban tartóztatták le két hónapnyi nyomozás után. Az akcióban az amerikai hatóságok is részt vettek. Yadegari az első olyan ember, akit az ENSZ-szankciók megsértése miatt ítéltek börtönre.

Irán vitatott nukleáris programja miatt áll nemzetközi embargó alatt. Teherán ugyan váltig állítja, hogy atomprogramja békés célokat szolgál, a Nyugat szerint atombomba létrehozásán dolgozik. Ezért tesznek meg mindent azért, hogy a perzsa állam felhagyjon nukleáris terveivel.
- Független Hírügynökség  -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!