Nagyvilág

2010.07.15. 15:00

Az utolsó börtön is átkerült bagdadi fennhatósága alá

<p>Átadta az ellenőrzést az utolsó iraki börtön fölött az amerikai hadsereg a bagdadi kormánynak csütörtökön. Ezzel véget ért a 2003 márciusában kezdődött megszállás egyik legvitatottabb fejezete.</p>

A csütörtökön átadott Camp Cropper-ben, Bagdad nyugati részén 1600 fogoly van jelenleg. Ezt a börtönt a hét évvel ezelőtti invázió után nem sokkal nyitották meg. Itt őrizték a megbuktatott, majd 2006 decemberében kivégzett diktátor, Szaddám Huszein rezsimjének számos magas beosztású tisztségviselőjét.

Az amerikai katonai tisztségviselők azt mondták néhány napja, hogy az iraki kormány kifejezett kérésére 200 rab továbbra is amerikai őrizetben marad. Az utolsó börtön csütörtöki átadása illeszkedik az Egyesült Államok tervébe, amelynek értelmében augusztus végéig 50 ezer amerikai katonát vonnak ki Irakból, jövőre pedig az összes csapat távozik.

"Egy új korszak nyitánya a mai nap. Mostantól az iraki igazságszolgáltatás teljes egészében képes betölteni feladatát."- mondta a Cam Cropper hivatalos átadásakor az iraki amerikai börtönhatóság helyettes parancsnoka, Jerry Cannon azon az ünnepségen, amelyen mintegy ezer iraki és amerikai tisztségviselő jelent meg.

Több mint 100 ezren kerültek az amerikaiak fogságába a megszállás kezdete óta. Az amerikaiak börtönei közül, a Baszrában lévő Camp Bucca-t 2009 szeptemberében bezárták, a Bagdad északi részén lévő Camp Tadzsit az év elején csukták be,

Az utoljára átadott Camp Cropper-ben raboskodott Szaddám Huszein egykori miniszterelnök-helyettese és külügyminisztere, Tárik Aziz is. Ő volt a néhai diktátor belső körének egyik utolsó tagja, aki elhagyta ezt a börtönt, pontosabban, aki az iraki kormány fennhatósága alá került. Az iraki igazságügyi miniszter szerdán jelentette be, hogy az Egyesült Államok 55 foglyot adott át, köztük Tárik Azizot, aki kedden éjszaka szállítottak át a Hadimijah börtönbe.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!