Nagyvilág

2010.07.30. 08:01

300 illegális magyar munkavállaló a horvát INA-nál?

<p>Munkaügyi ellenőrök lepték el csütörtökön a részben magyar tulajdonú horvát olajipari vállalat zágrábi székházát, hogy ellenőrizzék azt a hírt, miszerint 300 magyar dolgozik illegálisan a cégnél.</p>

A 24 Sata című lap pénteki tudósítása szerint az INA azt közölte, hogy mindössze 50 embert alkalmaznak a MOL Csoporttól, akik viszont be vannak jelentve és a horvát adótörvények szerint fizetik a járulékokat.

Az ellenőrök azután lepték el a központot, hogy Goran Maric kormánypárti képviselő azt állította, hogy 300 illegális magyar munkavállaló van a cégnél. A politikus szerint munkavállalási és tartózkodási engedély nélkül alkalmazzák őket. Ha ez bebizonyosodna, akkor az INA-nak 30 napra be kellene zárnia, vagy 9 millió kunás (több mint 350 millió forint) büntetést kellene fizetnie. Maric azt is tudni véli, hogy a 300 magyar menedzser fizetését nem az INA számolja el, hanem egy külsős Kft., így pedig a cég előtt rejtve maradhat az, hogy mennyi a fizetésük és milyen juttatásokat kapnék a vezetők.

Az INA munkásszakszervezetének elnöke azt mondta: nekik nincs betekintésük a vezetők alkalmazásáról szóló papírokba. Maja Rilovic szerint így semmit sem tudnak arról, vannak-e magyar alkalmazottak a cégnél vagy sem. A Horvát Közszolgálati tévének név nélkül nyilatkozó forrás viszont azt mondta: a cégközpont épületeiben onnan tudni, hogy nem csak horvátok dolgoznak, hogy gyakran hallani magyar és még több angol szót.

Horvátországban az is nemtetszést vált ki, hogy a hírek szerint egymás után bocsájtják el a horvát dolgozókat a cégtől, a helyükre pedig külföldiek érkeznek. A HRT az ügyben a zágrábi magyar nagykövetséget is megkereste, ahol azt közölték: a MOL magáncég, amelyhez a magyar államnak nincs köze.

A MOL-nak 47,15 százalékos részesedése van az INA-ban. Ezzel pedig a legnagyobb tulajdonosa a horvát olajipari cégnek. A horvát államnak 44,8 százalékos tulajdonrésze van a vállalatban.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!