Nagyvilág

2010.06.29. 15:25

Öt év börtönt kapott "Dzsihád hercege"

<p>Öt év börtönre ítélte egy indonéz bíróság kedden a "Dzsihád hercege" néven ismertté vált iszlamista bloggert.</p>

A vád szerint Mohamed Dzsibril Abdurahman eltitkolt információkat a tavaly, két szálloda ellen elkövetett öngyilkos merényletekről és dokumentumokat hamisított.

Mohamed Dzsibril Abdurahmant, aki iszlamista művek kiadója is, néhány héttel azután vették őrizetbe a cégében, hogy 2009 július 17-én hét ember halálával végződő merényleteket követtek el terroristák a dzsakartai Marriott and Ritz-Carlton hotel ellen. A fiatal férfi egy radikális hitszónok fia. Amikor kihirdette a bíróság az ítéletet, mosolygott és öklét a magasba emelte, majd azt kiabálta, hogy "Allah akbar" (isten hatalmas).

Az ítélethirdetésnél a közönség soraiban lévő tetőtől talpig érő fekete ruhába öltözött nők a bíróságot sértegették hangos bekiabálásokkal. "Dzsihád hercegére" eredetileg 15 év börtönt kért az ügyész. A bíró azzal indokolta az enyhébb büntetést, hogy a vádlott udvarias volt a tárgyalás során, és nem kerültek elő bizonyítékok arra, hogy részt vett a terrortámadásokban.

A szállodák elleni merényletek után több terroristagyanús embert megöltek a rendőrök vagy őrizetbe vettek. Köztük volt Ázsiai legkeresettebb terroristája Noordin Mohammed Top, akivel tűzharcban végeztek a biztonsági erők tavaly szeptemberben. A maláj származású férfit vádolták egyebek mellett a júliusi dzsakartai szállodarobbantások megszervezésével.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!