Nagyvilág

2010.06.12. 05:59

Szükségállapot és kijárási tilalom Kirgizisztánban

<p>Szükségállapotot és kijárási tilalmat rendelt el a kirgiz vezetés azután, hogy az ország déli részén etnikai zavargások törtek ki.</p>

Az összecsapásokban legkevesebb 45-en meghaltak, és 630-an megsérültek. A világ vezetői nyugalomra szólítottak fel Kirgizisztánban. Roza Otumbajeva átmeneti államfő elismerte, hogy a helyzet továbbra is feszült. A poltikius arra is emlékeztetett, hogy májusban hasonló helyzet alakult ki, amelyet azonban akkor kezelni tudtak.

Csütörtökön Os városában csaptak össze kirgiz és üzbég fiatalok. A város az elűzött elnök támogatóinak fellegvára Kirgizisztánban.A fővárosban, Biskekben is tüntetések voltak, és több száz feldühödött ember indult útnak délnek. Autókat és buszokat foglaltak le, hogy eljussanak Osba és környékére. Otumbajeva ugyanakkor a megállításukra szólított fel.

Szemtanúk kaotikus helyzetről számoltak be Osból. A város több negyedében kikapcsolták a gázt és az áramot, hogy megakadályozzák a tüzeket. Több üzbég család elhagyta az otthonát és az Üzbegisztáni határ felé indult. A kirgiz bosszúállástól tartanak. A Human Rights Watch nevű nemzetközi emberjogi szervezet egyik helyi képviselője azt mondta: a városban folyamatos a fegyverropogás. Andrea Berg egyúttal sürgős lépéseket szorgalmazott: arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy segítsék a kirgiz kormányt az erőszak megfékezésében. Szerinte az ENSZ Biztonsági Tanácsának is foglalkoznia kell az üggyel.

Pénteken Kína és Oroszország már nyugalomra szólította fel a szemben álló feleket. Az Egyesült Államok is aggodalmának adott hangot a zavargások miatt. Igaz, Washington amiatt aggódik elsősorban, hogy továbbra is használni tudja az egyik kirgiz katonai bázist, amely az afganisztáni küldetés egyik kulcspontja.
- Függgetlen Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!