Nagyvilág

2010.06.28. 19:10

Sínszegeket lopott két kanadai az auschwitzi táborból

<p>A lengyel hatóságok őrizetbe vettek két kanadai férfit, akik sínszegeket próbáltak ellopni az auschwitzi náci koncentrációs tábor helyén álló múzeumból - közölte hétfőn az intézmény szóvivője. A kanadaiakat végül szabadon engedték, és lengyel közrádió közlése szerint nem emelnek vádat ellenük.</p>

A két kanadai férfit vasárnap fogták el a múzeum biztonsági őrei, akiket a többi látogató riasztott, mert gyanúsnak találták a kanadaiak viselkedését. A hátizsákjukban sínszegeket találtak, amelyeket arról a sínpárról emeltek le, amelyen a haláltáborba szállított zsidók érkeztek meg. A lengyel rádió közlése szerint a két férfi szuvenírként vette magához a tárgyakat.

A múzeum szóvivője, a lengyel rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy bár videokamerákkal figyelik a tábor területét, és biztonsági őrök is járőröznek, a majdnem kétszáz hektáros területen bárki fel tud venni valamit, anélkül, hogy bárki is észrevenné.

2009 decemberében tábor bejárata felett lévő "Arbeit macht frei" (a munka szabaddá tesz) feliratot lopta el öt ember. A feliratot pár nappal később visszaszerezték a lengyel hatóságok.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!