Nagyvilág

2010.06.28. 15:30

Megkezdődött a volt panamai diktátor pere Franciaországban

<p>Egy francia bíróságon megkezdődött Manuel Noriega volt panamai diktátor pere csütörtökön. A 76 éves férfit azzal vádolják, hogy kolumbiai drogkartell pénzét mosta tisztára egy francia bankban.</p>

Az egykori diktátort várhatóan tíz évig terjedő börtönbüntetésre ítélik.

A sötét öltönybe öltözött Noriega az AFP francia hírügynökség jellemzése szerint nyugodtnak tűnt, amikor megadta nevét az ügyében döntő háromtagú bírói testületnek. Az egykori katonai diktátort azzal vádolják, hogy 2,3 millió eurónak megfelelő összeget mosott tisztára egy francia bankban, a nyolcvanas években. A pénz egy hírhedt kolumbiai drogkartelltől, a Medellintől származott.

Ugyanezen vádak alapján 1999-ben már tíz évig terjedő börtönbüntetésre ítélte távollétében egy francia bíróság Noriegát. A helyi törvények szerint azonban újra kell tárgyalni az ügyet, ha az elítélt később mégis bíróság elé állítható. A mostani tárgyalás csak három napig tart, de az ítélethozatalra várhatóan több hónapot kell várni.

Manuel Noriega 1984 és 1989 között gyakorlatilag katonai diktátorként vezette Panamát, bár soha nem nevezte ki magát elnöknek. Hatalmát az Egyesült Államok 1989 decemberében indított katonai akciója döntötte meg. 1992 szeptemberében egy floridai bíróság negyven éves börtönbüntetésre ítélte drogkereskedelem és zsarolás vádjával, amelyet jó magaviselet miatt később 17 évre csökkentettek.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!