Nagyvilág

2010.06.08. 18:41

Élet a Szaturnusz holdján?

<p>Az élet nyomait fedezték fel a Szaturnusz holdján, a Titánon.</p>

Áttörő felfedezést tettek a NASA kutatói: szélsőséges hidegben élő, acetilént evő, hidrogént belélegző és metánt kibocsátó életformák létezhetnek a Szaturnusz legnagyobb holdján. A Titanon már hosszú évek óta kutatják a Földön kívüli élet nyomait, mivel a Titan az egyetlen, sűrű légkörrel rendelkező hold a Naprendszerben, belsejében fagyott állapotban maradhattak meg azok a kémiai anyagok, amik a Földön az élet kialakulásában szerepet játszottak.

A legújabb felfedezés szerint pedig egyre valószínűbbnek tartják a kutatók: az egyszerű élet megjelenése sem kizárt a Titanon.

Cristopher McKay kutató arról számolt be: a Cassini-űrszonda adatai alátámasztották elméletüket, miszerint a Titánon hidrogént belélegző életformák létezhetnek, amik acetilénnel táplálkoznak, s metánt bocsátanak ki. A napfény miatt acetilénnek kellene termelődnie a Titan létkörében, de a szonda nem mutatta ki ennek jelenlététét, emellett a hidrogén koncentrációja is lecsökken a felszín közelében, miközben a felszín közelében megnő a metán koncentrációja. Jóllehet mindezt élettevékenység nélküli reakciókkal is magyarázni lehetne, ezért egyelőre nem lehet bizonyossággal megállapítani, hogy Földön kívüli élet okozza-e a különös viszonyokat.
- MON -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!