Nagyvilág

2010.06.12. 09:39

Újabb katasztrófa a Mexikói-öbölben

<p>Nyolcszáz tengerészt kellett partra menekíteni a Mexikói-öbölben pénteken, miután egy gázfúrótoronynál manőverező hajó elszakította a vezetéket, és gáz ömlött a levegőbe.</p>

A teherhajó kikötéshez készülődött a toronynál, amikor a baleset bekövetkezett. A gázszivárgást hamar elállították, az ellátóhajó 42 fős legénysége közül azonban 36-ot kórházba vittek, gázmérgezés tüneteivel. Ők nehéz légzésre, szédülésre és mellkasi fájdalmakra panaszkodtak. Ezután hívták partra a környéken, az olajszennyeződés megszüntetésén dolgozó 120 hajót és a rajta szolgáló embereket.

A szakemberek szerint csak kis mennyiségű gáz került a levegőbe. Azt is kiemelték, hogy a gázfúrótoronynál történtek nincsenek összefüggésben az áprilisi olajfúrótorony- katasztrófával, amikor kigyulladt, majd elsüllyedt a BP olajtársaság platformja az öbölben. Azóta sem sikerült az olajszivárgást megállítaniuk, az eddigi legnagyobb környezetszennyezést okozva ezzel az Egyesült Államokban.

Időközben a Los Angeles Times című lap megtudta: az elsüllyedt olajfúrótornyot nem ellenőrizték megfelelően a szövetségi ellenőrök. Az előírások szerint havonta kellett volna átvizsgálni a platformot és működését. A lap információi szerint azonban az ellenőrzések harmada elmaradt.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!