Nagyvilág

2010.06.03. 13:06

GÁZAI HAJÓK: Úton egy újabb segélyhajó a Gáza-övezet felé

<p>A Gáza-övezet felé tart, és - ha nem állják útját - várhatóan szombaton ér partot egy ír segélyhajó, fedélzetén egy Nobel-békedíjassal és egy egykori magas rangú ENSZ-alkalmazottal</p>

A Rachel Corrie elnevezésű hajó jelenleg 720 kilométerre van attól a helytől, ahol az izraeli hadsereg kommandósai megszálltak hétfő hajnalban egy segélyszállító hajórajt. A rajtaütésben kilencen vesztették életüket. Írország miniszterelnöke korábban figyelmeztetett, hogy az ír hajónak partot kell érnie, és "súlyos következményeket" ígért arra az esetre, ha országa állampolgárának bántódása esik.


"A céljuk az, hogy eljussanak Gázába, de ha az izraeliek megállítják őket, nem állnak ellen" - mondta Kevin Squires, a segélyszállítmányt szervező Ír-Palesztin Szoldaritási Kampány képviselője.

A 750 tonna segélyt - egészségügyi, oktatási eszközöket, játékokat és cementet - szállító hajón öt ír állampolgár van, köztük a Nobel-békedíjas Mairead Maguire és az ENSZ egykori humanitárius koordinátora, Denis Halliday. Rajtuk kívül öt maláj, négy indonéz állampolgár, és a hajó skót kapitánya tartózkodik a fedélzeten.

Közben az a török iszlamista segélyszervezet, amelynek útja hétfőn vérfürdőbe torkollott azt ígérte, hogy amennyiben Izrael nem oldja fel a Gáza-övezet blokádját, újabb, nagyobb hajókat küldenek a palesztinok megsegítésére.

A Jeruzsálem három éve, a szélsőséges palesztin szervezet, a Hamasz hatalomra jutásakor rendelte el a Gáza-övezet zárlatát. Hetente mindössze 15 ezer tonnányi humanitárius segélyt engednek be. Az ENSZ számításai szerint ez kevesebb, mint a negyede annak, amennyire szükség lenne.
- Független HÍrügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!