Nagyvilág

2010.06.03. 08:42

GÁZAI HAJÓK - Hősként fogadták az aktivistákat Isztambulban

<p>Csütörtök hajnalban megérkeztek Törökországba a repülőgépek, amelyek az izraeli kommandósok által a hét elején megrohamozott, a Gáza-övezetbe tartó segélyhajókon tartózkodó külföldieket szállították Isztambulba.</p>

A támadás kilenc áldozatát szintén hazaszállították Izraelből. A hősként fogadott aktivisták katonai brutalitásról beszéltek, az izraeli miniszterelnök azonban ismét közölte, hogy a kommandósok önvédelemből használták fegyvereiket. Közben az ENSZ genfi központú Emberi Jogi Tanácsa megszavazta, hogy független nemzetközi vizsgálóbizottság álljon fel az ügyben. A világszervezet főtitkára, Ban Ki Mun pedig követelte, hogy Izrael azonnal vessen véget a Gáza övezet blokádjának.


Török és palesztin zászlókat lengetve, Izrael-ellenes szlogeneket skandálva várta körülbelül ezer ember a kommandósok által elfogott, majd az izraeli hatóságok által kitoloncolt, körülbelül 450 aktivistát Isztambulban. A reptéren mondott beszédében a török miniszterelnök-helyettes kalózkodással vádolta meg Izraelt. Bülent Arinc bejelentette, hogy minden török állampolgárt orvosi vizsgálatnak vetnek alá, hogy kiderítsék nem mérgezték-e meg őket.

A BBC tel-avivi tudósítója szerint az aktivisták semmilyen személyes csomagjukat nem vihették magukkal. Azokat az izraeli hatóságok biztonsági okokból lefoglalták. A segélyflottilla elleni támadás sebesültjeit korábban légimentők vitték Ankarába. Hét aktivistának azonban olyan súlyos az állapota, hogy őket továbbra is izraeli kórházakban kezelik. Az akcióban életét vesztett kilenc áldozat közül, csak a négy török állampolgárt azonosították. A másik öt személy kilétéről szerdáig semmit sem árultak el Izraelben. A BBC úgy tudja, hogy három külföldi - egy ír, egy ausztrál és egy olasz - állampolgár továbbra is izraeli őrizetben van. Azt egyelőre nem tudni, hogy őket miért nem engedték szabadon.

Közben az izraeli kormányfő azt mondta, hogy "nem volt más választás", mint megállítani a hajórajt, amely a Gáza-övezet elleni blokád megsértésére készült. "Ez nem egy szeretethajó volt, ez a gyűlölet hajója volt" - mondta Benjamin Netanjahu. Izrael már korábban is a terrorizmus támogatásával vádolta meg azt az izraeli iszlamista segélyszervezetet, amely a konvojt szervezte. Az izraeli miniszterelnök hozzátette, hogy a nemzetközi közösség számos tagja bizonyítékok híján is bűnösnek kiáltotta ki hazáját.

Az izraeli haditengerészet egységei hétfőn hajnalban támadtak rá a hajókonvojra, amely az izraeli blokád alatt álló Gáza övezet felé tartott. A flottilla tízezer tonnányi építőanyagot, és egyéb segélyt szállított. A jeruzsálemi kormány már az akció előtt közölte, hogy a hajórajt fel fogják tartóztatni. Korábban az izraeli haditengerészet fogott el olyan humanitárius segélynek jelzett szállítmányt, amelyben fegyvereket akartak a palesztinoknak csempészni.

Közben az ENSZ-főtitkára követelte, hogy érjen véget a Jeruzsálem által a Gáza-övezet ellen három éve bevezetett blokád. Ban Ki Mun szerint az ugyanis "a célokkal ellentétes hatást vált ki, fenntarthatatlan és rossz." A területet a szélsőséges palesztin szervezet, a Hamasz hatalomra jutása óta tartja zárlat alatt Izrael. Hetente mindössze 15 ezer tonnányi humanitárius segélyt engednek be. Az ENSZ számításai szerint ez kevesebb, mint a negyede annak, amennyire szükség lenne.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!