Nagyvilág

2010.06.23. 18:20

Emberi agy Isten nyakán?

<p>Igen különös dolgot véltek felfedezni szakértők a Sixtus-kápolna mennyezetfreskóján.</p>

(Újabb) elképesztő "felfedezéssel" álltak elő szakértők: a Sixtus-kápolna Genesisből vett jelenetének megalkotásakor Michelangelo egy emberi agyat festett Isten nyakára. A világhírű alkotás ezidáig már számtalan "beleképzelést" élt meg, vagy éppen titkos üzentet véltek felfedezni benne tudósok. Egy most megjelent tanulmány is hasonlóra hívja fel a figyelmet. A Johns Hopkins Egyetem két szakértője a mennyezeti freskó Genesis-részletének tanulmányozása során úgy találta, hogy az égbe tekintő Isten erőteljes nyakán egy emberi agytörzs anatómiai rajza bontakozik ki a figyelmes szemlélő előtt. Ian Suk orvosi illusztrátor és dr. Rafael Tamargo idegsebész állítása nem kis port kavart a tudományos világban, egyes kutatók felháborodtak a teórián, s egészében véve többségük is amellett foglal állást, hogy ez csupán belemagyarázás.

A két szakértő az agyat és az agytörzset beazonosította néhány segédvonal behúzásával, amit néhány tudós meggyőzőnek talált.

Nézze meg a képen >>>>

Ismert, hogy a reneszánsz mesterei éppen az emberi test tökéletesen pontos ábrázolásával forradalmasították a középkori művészetet is. Vagyis pontos anatómiai ismeretekkel rendelkeztek. Jóllehet Michelangelótól nagyon kevés anatómiai rajz maradt fenn.
- MON -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!