Nagyvilág

2010.06.07. 19:53

Az első melegházasság Portugáliában

<p>Nagyjából harminc ember előtt összeházasodott hétfőn Portugáliában az első meleg pár, két nappal azután, hogy az országban érvénybe lépett az egyneműek házasságát engedélyező törvény.</p>

A leszbikus pár évek óta folytatott kampányt annak elérésére, hogy a homoszexuális párok is össze tudjanak házasodni a erősen katolikus országban.


A negyvenéves Helena Paixao, és a 33 éves Teres Pires egy rövid, 15 perces szertartással házasodott össze egy lisszaboni házasságkötő teremben. A polgári esküvőn nagyjából harminc vendég vett részt. A pár közölte: ez egy valóra vált álom, és nagy győzelem, de közölték, hogy tovább fognak küzdeni azért, hogy gyerekek örökbefogadását is engedélyezzék nekik.

A 2003 óta együtt lévő pár a melegházasság úttörőjének számít Portugáliában. Először 2006-ban nyújtották be házassági kérvényüket, de azt elutasították a hatóságok, majd végül, hosszú jogi csatározások után, az alkotmánybíróság is. Nagy figyelmet kapott küzdelmük azonban vitát indított le a témáról az országban

A melegek házasságát engedélyező törvényt februárban fogadta el a lisszaboni parlament, a többségben lévő balközép képviselők támogatásával. A rendelettel kikerül a portugál polgári törvénykönyvből, hogy a házasság két különböző nemű személy intézménye. A jogszabály ugyanakkor továbbra sem teszi lehetővé homoszexuális házaspárok számára az örökbefogadást. Anibal Cavaco Silva portugál elnök május közepén írta alá a törvényt, miután az Alkotmánybíróság úgy döntött, hogy az nem sérti az alkotmányt.

Ezzel Portugália a hatodik olyan európai ország lett, amelyben biztosítják a homoszexuális pároknak a házasodás jogát. Eddig Belgiumban, Hollandiában, Spanyolországban, Svédországban és Norvégiában házasodhattak az azonos nemű párok.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!