Nagyvilág

2010.05.18. 18:09

Visszatérnek a terrorizmushoz az amerikaiaktól szabadult szélsőségesek

<p>Azt állította az iraki biztonsági erők rangidős szóvivője, hogy az amerikai hadsereg által elfogott, fogva tartott, majd elengedett terroristák szabadon bocsátásuk után ismét csatlakoztak az al-Kaidához.</p>

Kasszim Atta tábornok szerint ezeket a terroristákat úgy kezelik feljebbvalóik, hogy újabb véres merényletekre vethetők be.


"Az itteni amerikai börtönökbe került foglyok többsége a szabadulás után menten visszatért a szervezetbe, hogy bűncselekményeket, terrorakciókat hajtson végre. A többségük magas pozíciókat foglalt el az al-Kaidában" - mondta a tábornok.

Az iraki rendőrség és biztonsági erők szerint az amerikaiak által irányított helyi börtönök inkább "terrorista-képzők". Állításuk szerint az a két öngyilkos merénylő, akik tavaly augusztus 19-én kormányhivataloknál robbantottak, és öltek meg több mint 100 embert, korábban foglyok voltak az amerikaiak által irányított és azóta bezárt Camp Bucca nevű börtönben.

Az AFP francia hírügynökség szerint több volt fogoly azt nyilatkozta később, hogy ez a börtön Baszra déli részén valóságos terroristatoborzó hely volt. Atta, aki a Bagdad biztonságáért felelős erők szóvivője, azt mondta, hogy kontroll alatt tudták tartani a helyzetet, amíg az irakiak és az amerikaiak szorosan együttműködtek ebben az ügyben 2009 januárja után. Atta példaként hozta fel a megromlott helyzetre Ali Niemah Salunt, akit öt nappal ezelőtt kaptak el ismét. A férfi a hírhedt bagdadi Abu Graib börtönből szabadult, majd az al-Kaida iraki szárnyának pénztárnoka lett.

David Quantock brigádtábornok az Irakban lévő amerikai börtönök, elkülönítők parancsnoka tavaly novemberben az nyilatkozta az AFP-nak, hogy 2004 óta a tőlük szabadultak négy százaléka került vissza utóbb. Quantock azt mondta: "nyugtalanítja a lehetőség, hogy a bebörtönzöttek közül sokan radikalizálódnak bent, habár sok olyan fogoly is van, aki már szélsőségesként kerül be". Az Irak és az Egyesült Államok között 2008-ban létrejött megegyezés egyebek mellett arról szól, hogy az amerikaiak által ellenőrzött foglyok iratait át kell adni az iraki hatóságoknak, amelyek döntenek a rabok sorsáról.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!