Nagyvilág

2010.05.11. 21:04

Történelmi döntés az amerikai Szenátusban

<p>Egyhangúan megszavazta az amerikai szenátus kedden a pénzügyi reformtörvény történelmi jelentőségűnek tartott kiegészítését, amelynek célja, hogy megnyissa külső vizsgálat számára az eddig titkos FED-et, vagyis a Jegybank szerepét betöltő pénzintézetet.</p>

A 96 szenátor által megszavazott törvényi kiegészítés utasítja a Kongresszus végrehajtó pénzügyi szervezetét, a Számvevőszéket (GAO), hogy egy éven belül végezzen el teljes könyvvizsgálatot a FED-ben. A vizsgálatnak ki kell térnie az összes kölcsön-tranzakcióra és minden más pénzügyi műveletre, ami 2007. december 1. óta történt, vagyis abban az időszakban, amikor az Egyesült Államokat az 1929-ben kezdődött Nagy Depresszió óta a legnagyobb gazdasági válság sújtotta.

A törvényi kiegészítés értelmében a FED-et felszólítják, hogy tárja fel azoknak a neveit, akik több mint két millió dolláros kölcsönt kaptak az adott időszakban. Az AFP francia hírügynökség szerint Ben Bernanke, a FED elnöke rendre visszautasította, hogy átadja a Kongresszusnak a névsort. A törvény felhatalmazza a GAO-t, hogy megvizsgálja a FED vezetését abban az értelemben is, hogy az igazgatótanács tagjait diszkrimináció mentesen választották-e ki.

A Szenátus pénzügyi - és bankbizottságának elnöke, Christopher Dodd szerint a törvényi kiegészítés "az átláthatóság mélyét érinti". A Szenátusra egyébként további törvényi kiegészítések szavazása vár. Például az, amely szigorúbb korlátozásokat vezetne be a banki spekulációs műveletek megfékezése érdekében.

A Federal Reserve System, vagyis szó szerint "a Szövetségi Tartalék Rendszer", rövidebben Federal Reserve, nem hivatalos, de gyakran használt rövidítéssel a Fed az Amerikai Egyesült Államok központi banki rendszere. Eltérően az államilag kontrollált jegybankok többségétől, a Federal Reserve vegyes állami-privát rendszerű.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!