Nagyvilág

2010.05.01. 06:11

Szükségállapot az olajfolt miatt- a BP a vízalatt próbálja megfékezni az olajömlést

<p>Szombaton két amerikai szövetségi állam, Alabama és Mississippi hirdetett szükségállapotot, mert a Mexikói-öbölbõl partjaik felé tart a hatalmas olajfolt.</p>

Pénteken már Louisiana partjait is elérte a szennyezés, Floridában pedig pénteken hirdettek szükségállapotot.

A felrobbant majd elsüllyedt tengeri fúrótoronyból naponta mintegy 200 ezer gallon olaj ömlik a tengerbe. Szerdán még a szakemberek úgy becsülték, hogy naponta 5000 gallon jut a környezetbe- akkor az olajfolt nagyságát 1500 négyzetkilométernyire tették. A két állam kormányzói elrendelték a katasztrófavédelemnek, hogy segítsék a part mentén élõket.

Idõközben péntek este a tornyot használó BP olajtársaság megkezdte az olaj víz alatti semlegesítését. A cég célja, hogy jelentõsen csökkentse a felszínre jutó olaj mennyiségét. Ugyanazt a vegyszert alkalmazza a víz alatt is, mint amit a repülõkbõl szórnak a tengerre, hogy semlegesítsék a nyersolajat. A helyzetet nehezíti, hogy ezt a vegyszert a világon mindössze néhány cég gyártja, egy közülük, a virginiai Nalco pedig most csak a Deepwater Horizont fúrótoronyból feltörõ olaj semlegesítésére termel.

Képek! Lángol a fúrótorony >>>

Az élõvilágot, a halgazdaságokat és a halászatot veszélyeztetõ olajszennyezõdés miatt elsõként Louisiana szövetségi állam hirdetett ki szükségállapotot még szerdán, pénteken pedig Florida. Hozzájuk csatlakozott most Mississippi és Alabama is. Az érintett államok partvidékein és vizes területein található a törékenynek tartott amerikai vízi élõvilág több mint 40 százaléka.

A fúrótorony április 20-án gyulladt ki majd robbant fel. Több mint 120-an dolgoztak rajta. A munkások többségének sikerült elmenekülnie. Többen megsérültek. Õket mentõhelikopterrel vitték a partra. 11 munkás azonban eltûnt a szerencsétlenségben, õket napokig keresték. A szakemberek szerint õk életüket vesztették a szerencsétlenségben.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!