Nagyvilág

2010.05.05. 18:03

Slotáék romaellenes plakátokkal kampányolnak

<p>Nyíltan romaellenes óriásplakátokkal kampányol JáN Slota Szlovák Nemzeti Pártja a júniusi választások előtt. Egy elhízott és tetovált fiatal roma férfi felsőtestét ábrázolják a plakátok, amelyeken az olvasható: "Hogy ne etessük azokat, akik nem akarnak dolgozni".</p>

A romákat, magyarokat és melegeket rendszeresen megbélyegző Slota-párt mostani lépését a szlovák sajtó és politikai élet nagy része máris elítélte.


A Sme napilap szerdai kommentárjában kifejti, hogy a rasszista színezetű plakátok miatt büntetőeljárást kell indítani a Szlovák Nemzeti Párt ellen. Hasonló véleményt fogalmaz meg Robert Fico kormányfő pártja, a Smer-Szociáldemokrácia egyik európai parlamenti képviselője, Monika Flašíková is, aki annak ellenére is sürgeti az eljárást, hogy ezzel növekedhet Slotáék népszerűsége.

Márpedig támogatottságra Slotáéknak az utóbbi hónapok közvélemény-kutatásai szerint nagy szükségük van, mert pártjuk rendre az ötszázalékos parlamenti bejutási küszöb környékén "teljesít".

A magyarellenesség, a magyarországi választások emlegetése mellett ezért az utóbbi hetekben ismét elővették a roma bentlakásos iskolák kérdését, a segélyezési rendszer szigorítását követelik, ismét bevezetnék a halálbüntetést. Slota - mint mondta - arra is készül, hogy a május 22-i pozsonyi melegfelvonulás résztvevőit leköpje.

A Magyar Koalíció Pártja Független Hírügynökséghez eljuttatott keddi közleménye szerint a Slota-párt romaellenes plakátjai "veszélyeztetik a multietnikus társadalom békés együttélését". Kérik a főügyészt, indítson vizsgálatot az ügyben.

Az MKP-hoz hasonlóan a szlovák magyar együttműködésre építő, Bugár Béla vezette Híd pártot is felháborítják az óriásplakátok és Slotáék kampánystratégiája. "A párt faji gyűlölködésre ösztönöz, és mélyen megsérti a roma kisebbséghez tartozókat" - olvasható a Híd Független Hírügynökségnek küldött állásfoglalásában. A párt csodálkozik azon, hogy "ilyen gyűlöletkeltő módszerekkel élő párt tagja lehet a szlovák kormánynak, és ezáltal aktívan részt vehet Szlovákia irányításában".

A Szlovák Nemzeti Párt egy másik óriásplakátján az ország egyik hivatalos jelképének számító kettőskereszt látható a következő felirat kíséretében: "Hogy a mi határaink a mi határaink maradhassanak". Ez nyilvánvaló utalás a párt egyik sokat hangoztatott véleményére, miszerint Magyarország a trianoni határok megváltoztatására készül
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!