Nagyvilág

2010.05.12. 16:02

Nyugdíjasok és pedagógusok tiltakoznak a megszorítások ellen Romániában

<p>Több romániai nagyvárosban is tüntetéseket szerveztek a nyugdíjasok, a kormány által tervezett megszorító intézkedések ellen tiltakozva.</p>

Országos munkabeszüntetést jelentettek be a pedagógusok is, béreik csökkentése miatt. A gyereknevelési szabadságon levő anyák is tiltakozásra készülnek a gyereknevelési támogatás tervezett csökkentése miatt. A költségvetési kiadások visszaszorítása érdekében a Bukarest egyebek között 25 százalékkal készül csökkenteni a közigazgatási béreket, 15 százalékkal a nyugdíjakat és a minimálbért, hírügynökségi értesülések szerint ugyanakkor a gyereknevelési támogatás is kisebb lesz júniustól.


Félezer nyugdíjas tüntetett szerdán a kormánypalota előtt, Traian Basescu menesztését követelve, aki szerintük becsapta őket. A tiltakozók áttörték a biztonsági kordont, összetűzésbe keveredtek a csendőrökkel is. Ezzel párhuzamosan több nagyvárosban is nyugdíjas tüntetések zajlottak. A dél-romániai Galacon a prefektusnak (megyei kormánybiztos) be kellett menekülnie hivatalába, mivel a tüntetők itt is áttörték a csendőrök-védte kordont is. Ugyanez történt a kelet-romániai Iasi-ban is, ahol a rendőröket is hátraszorították a védőkordon mögül.

Szerdán a pedagógus-szakszervezetek bejelentették: május 31-én meghatározatlan ideig általános sztrájkba lépnek. Az oktatók nem írják naplóba az osztályzatokat, a különböző vizsgákon sem vesznek részt. A szakszervezetek ugyanakkor május 19-én is nagyszabású tüntetést szerveznek Bukarestben.

A Realitatea hírtelevízió közlése szerint a gyereknevelési támogatás tervezett csökkentése miatt a gyereknevelési szabadságon levő anyák is tiltakozást terveznek hétfőre, amikor a Munkaügyi Minisztérium elé használt pelenkákat visznek. Hivatalosan meg nem erősített értesülések szerint június elsejétől a kormány 600 lejre (megközelítőleg 40 ezer forint) csökkentené a gyereknevelési támogatás összegét. A támogatás jelenleg az anya fizetésének 85 százalékát teszi ki, de nem kevesebb mint 600 és nem több mint négyezer lej (260 ezer forint).

A tervezett megszorító intézkedések múlt heti bejelentését követően a román szakszervezetek az athénihoz hasonló tüntetéseket helyeztek kilátásba.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!