Nagyvilág

2010.05.21. 11:25

Megszavazták a Wall Street-i reformcsomagot

<p>Megszavazta az amerikai szenátus a pézügyi szabályozásról szóló új törvényt Washingtonban csütörtök este.</p>

A bevezetendő szabályok egyebek mellett megregulázzák a bankokat, könnyebbé teszi a felszámolást, és szabályozzák a jelenlegi gazdasági válságban nagy szerepet játszó tranzakciókat.


A 30-as évek nagy gazdasági válsága óta nem készült olyan átfogó reform a Wall Street-i ügyletekkel kapcsolatban, mint most. Az amerikai szenátus 59:39 arányban mondott igent a módosításokra, amelyet Barack Obama elnök újabb győzelmének neveznek az elemzők. A törvénycsomag legfontosabb célja, hogy megakadályozza az újabb gazdasági válságot, illetve az azt kiváltó okokat megszüntesse. Ezek között szerepel a nagy bankok csődeljárásának felgyorítása, az átláthatóság növelése, vagy az új felügyeleti szerv létrehozása, ugyanakkor új szabályokat vezetnek be az összetett tranzakciókra, az úgynevezett származtatott ügyletekre is.

A szenátusban megszavazott szöveget még összhangba kell hozni a képviselőházban korábban elfogadott változattal, ezután pedig Barack Obama elé kerül, aki még július 4-e előtt aláírhatja a reformot. "A célunk nem a bankok megbüntetése, hanem a gazdaság és az emberek megvédése az olyan felfordulástól, mint ami látható volt az elmúlt években" - mondta az amerikai elnök hozzátéve, hogy banki lobbisták hordái milliókat költöttek a törvény elfogadásának megakadályozására, de kudarcot vallottak.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!