Nagyvilág

2010.05.11. 19:31

Meghosszabbították a rendkívüli állapotot Egyiptomban

<p>Két évvel meghosszabbította a rendkívüli állapotot Egyiptomban a kairói parlament kedden - közölte a MENA hivatalos egyiptomi hírügynökség.</p>

A bejelentés szerint "a 454 fős Népi Gyűlés 308 tagja igennel, 102 tagja nemmel voksolt a vitatott szükségintézkedés idejének kiterjesztésére, és 43 képviselő nem volt jelen a szavazáskor."


A kormány szerint a terrorizmus és a kábítószer-kereskedelem elleni harc miatt szükséges a rendkívüli állapot két évvel történő meghosszabbítása. A hosszabbítás június 1-től hatályos és 2012. május 31-én jár le. A rendkívüli állapotot 1981-ben vezették be Egyiptomban, miután egy katonai parádé közben lázadó tisztek meggyilkolták az akkori elnököt, Anvar Szadatot az Izraellel kötött megállapodás bosszújaként.

Az intézkedés kiterjesztette a rendőrség őrizetbe vételi jogkörét, felfüggesztette az alkotmányos jogokat, és perifériára szorította a nem kormányzati politikai tevékenységet. A törvény lehetővé tette különleges bíróságok felállítását a fellebbezési jog megatagadásával.

Ahmed Nazif egyiptomi miniszterelnök kedden azt mondta a parlament tagjainak, hogy a rendkívüli állapot meghosszabbítása csupán a terrorizmus és a drogkereskedelem elleni harc hatékonyságát szolgálja. Mivel a törvényhozásban Hoszni Mubarak elnök pártja, a magát nemzeti demokratikusnak nevező PND birtokolja a többséget, az államfőnek nem kellett nehézségekkel számolnia a törvény megszavazásakor.

A rendkívüli állapotról szóló törvényt legutóbb 2008-ban hosszabbították meg 2010. május 31-ig tartó hatállyal. Ezért volt szükség a hosszabbításra, amelynek beterjesztésekor az iszlamista Muszlim Testvériség nevű szervezet parlamenti képviselői tiltakozásul táblákat emeltek a magasban azzal a szöveggel, hogy "A rendkívüli állapot rossz hírünket kelti".
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!