Nagyvilág

2010.05.04. 17:56

GÖRÖG VÁLSÁG - Figyelmeztetések Athénnak

<p>Figyelmeztették kedden Görögországot vezetõ európai politikusok, hogy tartsa magát szigorúan a megszorító intézkedésekhez, különben visszavonják a felajánlott kölcsönt, ami megmentheti az országot a csõdtõl.</p>

Az euró-övezethez tartozó 16 EU-tagország és az IMF 110 milliárd eurós segítségben állapodott meg Athénnal a válság enyhítésére.

A kölcsönbõl oroszlánrészt vállaló Németország pénzügyminisztere azt mondta kedden: a pénz folyósítása attól függ, hogy a görög kormány tartja-e magát a megállapodáshoz, és nem puhítja fel a költségvetési szigort, amely nagyarányú adóemeléseket és bércsökkentést irányoz elõ a közalkalmazottaknál. "Háromhavonta átfogó jelentést kell küldenie Athénnak az Európai Bizottsághoz és az IMF-hez a megszorító intézkedések teljesítésérõl. Ha bármilyen mértékben megsértik vállalásukat, leállítjuk a pénz folyósítását, és akkor megint a csõddel nézhetnek szembe" - mondta Wolfgang Schaeuble  a Rheinische Post nevû német lapnak.

Az euró-övezethez tartozó Szlovákia is kemény üzenetet küldött Görögországnak. Robert Fico kormányfõ azt mondta: "Nem adunk pénzt Görögországnak, amíg nem végezték el a házi feladatukat. A kisegítés csak azután léphet hatályba, hogy a görög parlament csökkentette a jóléti kiadásokat, amiket nem engedhetnek meg maguknak. Személy szerint én nem hiszek abban, hogy a görög parlament képes lesz jóváhagyni mindazt, amit a kormány elfogadott. "

Josef Pröll osztrák pénzügyminiszter hétfõn azt mondta, hogy õ és európai kollégái türelmük végén járnak a megszorítások miatt kirobbant és folyamatossá vált görögországi tüntetések kapcsán. A francia pénzügyminiszter is bírálta Athént. Christine Lagarde úgy fogalmazott: "Portugália és Spanyolország azért nincs egy csónakban a görögökkel, mert õk nem állnak elõ hamis adatokkal, és nem beszélnek képtelenségeket a deficitjükrõl".
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!