Nagyvilág

2010.05.13. 16:56

GAZDASÁGI VÁLSÁG - Olaszországban a közszféra bérbefagyasztását fontolgatja a kormány

<p>Csütörtöki olasz lapjelentések szerint a római kormány jelentős kiadáscsökkentéseket fontolgat, hogy mérsékelje az eurózónában megengedettnél magasabb hiányt.</p>

A kabinet befagyasztaná a közszféra béreit, emellett maximálná az új közalkalmazottak felvételét is. A tervek szerint a lépésekkel 2 milliárd eurót (több mint 550 milliárd forint) takarítana meg a költségvetés.


A szakszervezetek máris egyeztetést sürgetnek a kormánnyal. A gazdasági tárca egyelőre nem kommentálta a sajtójelentéseket. A szóvivő annyit közölt: a kormány júniusban dönt a kiadáscsökkentésről. Olaszországban a költségvetési hiány 5,3 százalékos. Róma azt vállalata, hogy 2012-re 2,7-re mérsékeli a deficitet. Az eurózónában a tagállamok legfeljebb 3 százalékos hiányt engedhetnek meg maguknak.

Több médium arról is beszámolt: a kiadáscsökkentés akár azzal is járhat, hogy az állami kórházakban csökkentik a gyógyszerre fordítható összegeket, illetve, hogy a minisztériumoknak is takarékoskodniuk kell majd forrásaikkal.

A görög válság után Spanyolország és Portugália került bajba a magas hiány miatt. Madrid és Lisszabon is bejelentette: jelentős kiadáscsökkentéseket hajt végre az egyensúly helyreállítása érdekében. A hiány finanszírozásához ugyanis egyre drágább hiteleket tud felvenni a nemzetközi pénzpiacokról. Elemzők szerint Olaszország is hasonló helyzetbe kerülhet, ha Róma nem tesz megfelelő lépéseket.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!