Nagyvilág

2010.05.11. 20:50

Elítélte Németországot az Emberi Jogok Európai Bírósága

<p>Elítélte Németországot az Emberi Jogok Európai Bírósága</p>

Az ügy előzménye, hogy a bíróság tavaly december közepén 50 ezer eurós kártérítésre kötelezte Németországot, mert csaknem 20 éven át volt elkülönítőben egy fogoly.


A 2009. december 17-i döntésre válaszul a német igazságügyi minisztérium idén márciusban kifogással fordult a testülethez, amely elutasította azt. "A bíróság döntése ezért végleges immár" - ez áll a testület közleményében. A fogoly, akinek kártérítést ítélt be az európai bíróság 52 éves, és M. néven emlegetik az iratok. A férfit már hétszer ítélték börtönre német bíróságok egyebek mellett gyilkossági kísérlet, rablás, súlyos testi sértés és zsarolás vádjaival.

A börtönben a férfi több rabtársát bántalmazta, például egy mozgássérültet is, és megpróbált kirabolni és megölni egy nőt, amikor a pszichiátriai klinikáról kísérték ki. A vonatkozó német törvény alapján az erőszakos és veszélyesnek tartott férfit tíz évre elkülönítőbe tették, és 2001-ben szabadulhatott volna a börtönből. De egy 1998-as törvényi kiegészítés lehetővé tette a fogoly elkülönítőben tartását meghatározatlan időre, ha úgy ítéli meg a börtönhatóság, hogy nagy kockázatot jelent a közbiztonságra. Ezt aztán visszamenőlegesen alkalmazták M. -re, akit ezért nem engedtek szabadon.

A strasbourgi bíróság elítélte a visszamenőlegességet és a meghatározatlan idejű elkülönítést. "A férfi fogva tartásának folytatása nem igazolható annak kockázatára hivatkozva, hogy további erőszakos tetteket fog elkövetni, ha szabadon engedik. A potenciális veszélyre hivatkozni nem elég konkrét és specifikus" - áll a bíróság közleményében.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!