Nagyvilág

2010.05.29. 15:38

Cseh választások - fej-fej mellett a két legnépszerűbb párt

<p>Az exit pollok eredményei szerint a baloldali Szociáldemokrata Párt (CSSD) és a Polgári Demokratikus Párt (ODS) is egyaránt a szavazatok 20 százalékát szerezte meg a csehországi parlamenti választásokon - számolt be róla az urnazárás után a cseh közszolgálati televízió.</p>

Az eredmény azért is meglepő, mert a voksolás előtti utolsó közvéleménykutatások azt jósolták, hogy a CSSD 30, az ODS 20 százalékot szerezhet.

Az exit pollok szerint a baloldali TOP 09 nevű párt a voksok 17, a Kommunista Párt és a Közügyek Pártja egyaránt 11-11, a kereszténydemokraták pedig 5 százalékát szerezték meg.

Az előzetes becslések szerint a részvétel eléri a 62 százalékot.

A Szociáldemokrata Párt és a Polgári Demokratikus Párt is a gazdaság fellendítését tűzte zászlajára a kampány során.

A Jiří Paroubek vezette szociáldemokraták a korrupció elleni harccal, a külföldi befektetők Csehországba csábításával és az Európai Uniós pénzek hatékonyabb felhasználásával tennék növekedési pályára a gazdaságot, míg Petr Nečas polgári pártja az állami kiadások lefaragásában, az alacsony adókban, valamint a nyugdíj- és egészségügyi reformban látja a megoldást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!