Nagyvilág

2010.05.18. 19:02

Befagyasztaná az EU jövő évi költségvetését a brit kormány

<p>Az Európai Unió 2011-es költségvetésének befagyasztására szólított fel az új brit kormány pénzügyminisztere.</p>

George Osborne elfogadhatatlannak nevezte Brüsszel "hatalmas igényét a büdzsé növelésére." A konzervatív-liberális demokrata brit kormány alighogy hivatalba lépett, máris konfrontálódott a közösséggel - közölte az AFP Osborne kijelentés kapcsán.


"Felhívtam a többi pénzügyminiszter figyelmét arra, hogy be kellene fagyasztani a költségvetést. És nem voltam egyedül azzal, hogy elfogadhatatlan Brüsszel elképzelése" - közölte a brit pénzügyminiszter. Osborne így reagált az Európai Bizottság javaslatára, amely szerint a jövő évben hat százalékkal kellene emelni a 27 tagú EU költségvetését, beleértve az adminisztrációs kiadásokra szánt összeg 4,5 százalékos növelését is.

Osborne azt mondta újságíróknak, hogy a "legtöbb európai ország kiadáscsökkentéseket hajt végre, és éppen az Európai Bizottság utasítására sokan el is fogadják a takarékossági intézkedéseket, mint például Görögország, Spanyolország és Portugália." A brit pénzügyminiszter szerint, ha növelnék az EU költségvetését, akkor az Nagy-Britanniának 600 milliós többletkiadást jelentene. Azt azonban nem mondta meg, hogy fontban vagy euróban érti ezt az összeget.

Az EU 142.6 milliárd eurós 2011-es teljes büdzséjében 4,5 százalékos hivatali kiadás-növekedéssel számol az EU intézményeire. Ezen belül 2,9 százalékos növekménnyel kalkulál az Európai Bizottság költségeiben, mivel a tervek szerint új, és kiemelkedő fizetéssekkel járó posztokat hoznának létre.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!