Nagyvilág

2010.05.19. 21:38

250 millió dolláros büntetés a Novartisnak

<p>250 millió dollárra büntette egy amerikai bíróság a svájci székhelyű gyógyszeripari óriást, a Novartist szerdán.</p>

A súlyos pénzbüntetést azért kell kifizetnie a multinacionális cégnek, mert az esküdtszék szerint diszkriminálta női alkalmazottait.


A New York-i ítélet szerint a Novartis hátrányosan különböztette meg számos női alkalmazottját a fizetésekben valamint az előléptetéseknél, és diszkrimináltak nőket a terhességük miatt is. A manhattani bíróság hétfőn már kártérítésre kötelezte a Novartist 3,3 millió dollár értékben, miután a cég amerikai értékesítési részlegének 12 női munkatársa pert indított.

A mostani ítélet a cég nagyjából 5600 jelenlegi és volt amerikai női alkalmazottja érdekében született meg. A döntés értelmében a 3,3 millió dollárt kiegészül további 250 millióval kártérítésként a nemi diszkrimináció miatt - közölte a csoportos perben a felperes nőket képviselő amerikai ügyvédi iroda. A Novartis már közölte, hogy fellebbezni fognak, mert a cég szóvivője szerint "megalapozatlan a felperesek állítása".
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!