Nagyvilág

2010.05.13. 17:42

166 és fél év börtön egy kurd újságírónak

<p>Egy török bíróság csütörtökön 166 és fél év börtönbüntetésre ítélte egy kurd lap volt szerkesztőjét, amiért szeparatista lázadásra buzdított. A</p>

A testület szerint Vedat Kursun 103 esetben "népszerűsítette egy terrorista szervezet propagandáját" az Azadiya Welat című újságban. A vád szerint a szerkesztő a betiltott Kurd Munkáspártról (PKK) tett közzé cikkeket és fotókat.


Az egykori szerkesztő azt mondta a tárgyaláson, hogy sosem közöltek cikket vagy fotót erőszakos céllal. Kiemelte, hogy az újság mindig is a békét támogatta. Az újságíró ügyvédei fellebbeznek a bíróság ítélete ellen.

A kurd nyelvű lapot 1994-ben alapították. 2006-ig hetente jelent meg, majd napilap lett belőle. Gyakran érik támadások az újságot, a török hatóságok a betiltott PKK szócsövének tartják. A kurdok évtizedek óta harcolnak autonómiájukért. Az eddigi összecsapásokban 45 ezren vesztették életüket.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!