Nagyvilág

2010.04.25. 20:46

Olajszivárgás a Mexikói-öbölben elsüllyedt olajfúrónál

<p>Mégiscsak szivárog nyersolaj abból az oljafúró-toronyból, amelyik a héten süllyedt el a tûz után a Mexikói-öbölben - közölték vasárnap tisztségviselõk. Az amerikai parti õrség két napja még azt mondta, hogy nem szivárog nyersolaj az elsüllyedt építménybõl. A keddi robbanás után kigyulladt paltform munkásai közül 11-et még mindig nem találnak.</p>

Szakértõk becslése szerint naponta nagyjából ezer hordónyi, azaz 160 ezer liternyi nyersolaj szivárog a tengerbe a olajfúróból. Az amerikai parti õrség szóvivõje "súlyosnak" nevezte a szivárgást, bár még vizsgálják annak pontos nagyságát. Összehasonlításképpen: az Alaszkánál zátonyra futott Exxon Valdez olajszállítóból negyvenmillió liter olaj ömlött a tengerbe, a világ egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófáját okozva 1989-ben.

A szivárgást a tengerfenékhez közel esõ rendszereken keletkezett két lyuk okozza. Az olajfúrót bérlõ BP brit olajtársaság egyelõre még vizsgálja, hogy milyen módszerrel szüntessék meg a szivárgást. A munkálatok megkezdésére még napokat kell várni.

Az olajfúrón 126 munkás dolgozott, közülük 17-et kellett kórházba szállítani a kedden történt robbanás, és tûz után. 11 munkást azóta sem találnak, feltehetõen halottak. A torony csütörtökön süllyedt a tengerfenékre.

A robbanás okát egyelõre nem tudják a hatóságok. A 121 méter hosszú, 78 méter széles mobil fúrótorony tulajdonosa a Transocean nevû cég, amely a BP-vel volt szerzõdéses kapcsolatban. A toronyból, amit a dél-koreai Hyundai fémipari cége épített 2001-ben, több mint kilencezer méteres mélységbe lehetett fúrni, és még viharos idõben is gond nélkül üzemelt - állította a tulajdonos cég, amelynek székhelye a texasi Houstonban van.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!