Nagyvilág

2010.04.14. 14:51

LENGYEL ELNÖK: A temetés után jelentik be az elõrehozott elnökválasztások idõpontját

<p>Lengyelországban a repülõszerencsétlenségben elhunyt államfõ, Lech Kaczynski temetését követõen, április 21.-én jelentik majd be az elõrehozott elnökválasztások idõpontját.</p>

Ezt jelentette be szerdán az ország elnöki tisztségét átmenetileg betöltõ Bronislaw Komorowski. A bejelentést megelõzõen a lengyel parlament egyik tisztviselõje, Lech Czapla azt mondta, hogy a haláleset miatt elõrehozott elnökválasztást várhatóan június 13-20 között tartják majd.
Lech Kacynski és a tragédiában szintén elhunyt feleségének temetését vasárnap tartják Krakkóban. Az elnök és kíséretének tragédiáját országszerte mindenütt meggyászolták Lengyelországban, a temetés tervezett helyszíne azonban megosztotta a lengyeleket. Kaczynskit és feleségét ugyanis a krakkói Wavel székesegyházban helyezik majd örök nyugalomra - ahová korábban a lengyel történelem uralkodóit, fejedelmeit, hõseit, és szentjeit temették.

A lengyel államfõ, Lech Kaczynski és diplomáciai küldöttségét szállító Tu 154-es típusú elnöki különgép szombaton zuhant le landolás közben Oroszországban. A gép rossz idõjárási körülmények közt, sûrû ködben fáknak ütközött a leszállás közben, és néhány száz méterre Szmolenszk repülõterétõl földbe csapódott a katyni erdõben. A tragédiát a repülõ fedélzetén tartózkodó 96 ember közül senki nem élte túl.

Az elnök és kísérete egyébként épp a második világháborúban, az orosz hadsereg által a katyni erdõben lemészárolt több tízezer lengyel katonatiszt és értelmiségi áldozat emlékének tisztelgõ gyászszertartásra tartottak. A tervezett szombati ceremónia elõtt néhány nappal az orosz és lengyel kormányfõk elõször emlékeztek meg közös ceremónián a történelmi tragédia áldozatairól. A lengyel elnöki repülõgép szombati szerencsétlenségében meghalt az egykori vérengzés halálos áldozatainak több rokona is.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!