Nagyvilág

2010.04.09. 06:51

Kétszáz újabb áldozat lehet Brazíliában

<p>A brazil hatóságok attól tartanak, hogy kétszáz ember veszthette életét Rio de Janeiro közelében, miután sárlavina temette el õket - közölték helyi idõ szerint csütörtökön a civil védelmi szolgálat illetékesei.</p>

Ha ez beigazolódik, újabb tragédiát jelent az országnak, ahol már így is 180 ember esett áldozatul a heves esõzéseket kísérõ áradásoknak és földcsuszamlásoknak.

A védelmi szolgálat szerint a Rió közelében fekvõ Niteroi városának szegénynegyedén keresztülsöpört egy sárlavina, amelyet egy közeli hegyoldal leomlása okozott. "A szomszédok elmondása alapján 200 ember lehet eltemetve, de ez nem egyértelmû egyelõre, elképzelhetõ, hogy többen vannak" - mondta az AFP-nek Pedro Machado, a helyi tûzoltóság vezetõje.

A Morro do Bumba negyedben lévõ romok közül eddig 25 embert - köztük nyolc kisgyereket - sikerült élve kihúzni a mentésen dolgozó tûzoltóknak, katonáknak és a civil védelmi szolgálat embereinek. A túlélõk utáni kutatás folyamatos, ám a tûzoltók szerint kicsi ez esélye annak, hogy élve találnak valakit a romok alatt.

A közeli hegyoldal leomlásakor ugyanis a sárlavina 700 méteren keresztül elsöpört mindet, ami az útjába került, közte ötven házat, egy napköziotthont és egy pizzériát. A helyi média beszámolói szerint legkevesebb 15 holttestet emeltek eddig ki Morro do Bumbában, ám a feltevések szerint ez csak a kezdet.

Sergio Cabral, a riói tartomány kormányzó "ökológiai és emberi katasztrófának" nevezte a történteket, amikor csütörtökön meglátogatta a szegénynegyedet. "Egészen hihetetlen" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a romeltakarítási munkálatok két hétig is eltarthatnak.

Rio de Janeiróban eközben csütörtökre 180-ra emelkedett az áradások és földcsuszamlások áldozatainak a száma, amelyeket a hét eleji heves esõzés váltott ki. A legtöbb halottat a 16 millió lakosú város szélein fekvõ nyomornegyedekben követelte az ítéletidõ. A 2014-es futball világbajnokságnak és a 2016-os nyári olimpiai játékoknak otthont adó városban 24 óra leforgása alatt csaknem 30 centiméternyi csapadék esett, erre pedig nem volt még példa Rió történetében.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!